2012 m. vasario 21 d., antradienis

Valdorfo lėlė. Procesas-1 / Waldorf doll. Process-1

Kažkada,  prieš kokius gerus tris metus  pasiuvau savo panelėms Valdorfo lėlytę,štai tokią:
 About three years ago, I sewed for my daughters  a Waldorf doll :

 This year I decided to make ​​ friend for her. I captured a few doll sewing stages. Today  is a first stage - head and chest.
Ir šiemet, užėjus baisiesiems žiemos šalčiams panorau pasiūti jai draugą ir prisiminti visus labai svarbius lėlytės siuvimo  etapus. Taigi, pradėjau siūti  ir tik užbaigusi vieną itin svarbų etapą pamaniau, kad būtų įdomu užfiksuoti lėlytės siuvimo eigą. Tad truputį be pradžios, truputį tamsokai (nes dažniausiai darbuodavausi vakarais , tad ir  apšvietimas- dirbtinis) pabandysiu parodyti,  kaip man sekėsi siūti  :-)
1 ETAPAS- galva ir krūtinė
 Paėmiau stipriai susuktą vilnos gniužulėlį ir apvyniojau lininiu siūlu (galima ir vilnoniu) . Kietą kamuoliuką iš visų pusių apgaubiau vilnos sluoksniu ir įkišau į trikotažinę "rankovę", kurios vienas galas buvo užsiūtas. Po galva užrišau siūlą-atsirado kaklas.  Ant viršugalvio susiformavusius "rankovės" kampukus prisiuvau prie galvos. Šį darbą reikėjo atlikti labai kruopščiai,  pradėti ir užbaigti siūlę būtina be jokių mazgų. Tai-tarsi užaugęs vaikučio momenėlis. Po kaklu liko neprikimšta trikotažinės rankovės dalis.  Į ją įkišau tuo pačiu būdu kaip ir galvą paruoštą, tik ovalo formos kamuolėlį-tai krūtinė (krūtinės ląsta). Po krūtine užraukiau trikotažinę rankovę.
Kitas labai svarbus momentas-suformuoti akių ir pakaučio linijas. Imamas stiprus lininis siūlas ir užveržiant užrišamas per galvutės vidurį,  tai-akių linija. Kitas siūlas rišamas skersai per viršugalvį ir menamas ausų vietas ir užrišamas mazgas ties kaklu nugaros pusėje. Po akių linija suformuojama nosytė ir štai-lėlytės svarbiausios dalys (galva ir krūtinė) jau yra :-)  Gaila neturėjau galimybės nufotografuoti visų jų formavimo niuansų, tačiau 1-o etapo rezultatas štai toks:

Čia užsiūtas "momenėlis" (lėlytės viršugalvis)

Kairėje suguldytos būsimos lėlytės rankos ir kojos, dešinėje-viršutinis galvos ir krūtinės sluoksnis,  o tuo pačiu ir kūnas

Šis etapas man buvo bene pats įdomiausias, nors ir vienas iš sunkiausių. Vienareikšmiškai-jis pats svarbiausias lėlytės siuvime ne tik dėl to, kad pasiuvus galvytę ir krūtinę (į kurią galima įdėti ir lėlytės širdutę) tarsi įkvepiama lėlytės gyvybė, tarsi  užgimsta lėlės esybė, bet ir dėl to, kad nuo galvos prikimšimo stiprumo, nosytės didumo/mažumo, akių ir pakaušio linijų vietos ir įtempimo priklauso būsimos lėlės formos, bruožai, proporcijos... 


2 komentarai:

  1. ačiū Tau labai už šią pirmąją išsamią dalį. Lauksiu sekančios :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prašom, nėra už ką :-) Džiaugiuosi, kad buvo įdomu. Neužilgo ir antra dalis.

      Panaikinti

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails