2010 m. kovo 30 d., antradienis

Kaip veikia ryškios spalvos?

Apie spalvas ir jų poveikį žmogaus savijautai prirašyta tikrai daug. Spalvų teorija, spalvų terapija, spalvų reikšmė, chromoterapija(gydymas spalvomis), spalvų istorija ir t.t.  Ištirta ir nustatyta, kaip spalvos veikia žmogaus savijautą, kurios-aktyvina, kurios-slopina. Kodėl aš čia apie tas spalvas pradėjau? Nuotraukų archyve radau tokį savo darbą-veltą paveikslą. Naujai pažvelgiau į jį: iš pradžių pasirodė baisiai ryškus, truputį akims pripratus, gal net ir niūrokas tapo,o gal-tiesiog ramus,  kažkaip kitaip pažvelgus-toks šviežias, gaivus. Pagalvojau, kad jame tiek daug visko telpa, daug emocijų, daug nuotiakų... Tad visagaliame internete pasieškojau informacijos apie spalvas. Visko tikrai neperskaičiau, bet "išsitraukiau" tą dalį, kuri galėtų apibūdinti šiame paveiksle esamas spalvas. Pirmiausia leiskite akims pamatyti (įdomu, kokios splavos pirmos prikaustys dėmesį, ties kuriomis ilgiau užtruksite?),o po to paskaitytkite apie šių spalvų reikšmes ir poveikį.

  Pradėsiu nuo apačios:
       Mėlyna — tai įžvalgos, intuicijos, konservatyvumo ir atsidavimo spalva. Ji sukuria rimtą atmosferą. Melsvos sienos vizualiai plečia mažą erdvę. Mėlynas interjeras mažina temperatūrą, žemina arterinį spaudimą. Tačiau didelis mėlynų atspalvių kiekis gali slėgti, kelti melancholiją. Į depresiją linkę žmonės mėlynoje erdvėje gali pasijusti tarsi uždarame kovos su pačiu savimi rate. Indigo, tamsiai mėlyną spalvą, naudokite saikingai, geriausiai su kartu kitomis spalvomis. 
        Žalia simbolizuoja harmoniją ir pusiausvyrą, materialinę gerovę, augimą, ryšį su gamta bei komfortą. Dera kambariuose, skirtuose mokslui ar poilsiui. Žalia žemina arterinį spaudimą. Vaiski šviesi smaragdinė žalia tiks vaikų kambariui. Žalia spalva perkrauta patalpa gali slėgti, todėl kartu naudokite persikų spalvą.   
        Geltona — tai lengviausia ir ryškiausia spalva. Simbolizuoja optimizmą, bendravimą, pakelia tonusą. Geltona spalva — tai realių norų spalva. Ji stimuliuoja smegenų veiklą, todėl jos akcentai tiks darbo kambaryje. Geltoną naudokite koridoriuose ir virtuvėje. Ji išryškins jūsų buto tamsius kampus, žiemos vakarais kompensuos saulės trūkumą.  Be to, ji nedera vonios kambaryje, meditacijos vietose ir ankštose patalpose.    
       Oranžinė stimuliuoja, didina daiktų apimtį. Tai bendravimo spalva. Suteikia pasitikėjimo savimi, įtvirtina vienoje vietoje, padeda uždariems vaikams atsiskleisti, žmonėms, kuriuos kamuoja vienatvės jausmas, mažina baimės jausmą. Oranžinės spalvos salelės virtuvėje gerina apetitą. Ši spalva tinka valgomajame, svetainėje ir koridoriuje. Jos venkite ten, kur reikia susikaupti, parodyti lyderio poziciją, kabinetuose. Netinka mažiems kambariams ir miegamiesiems.
       Raudona simbolizuoja širdies veiklą, kraują, aistrą, agresiją, gyvybę. Ši spalva mažina erdvę, didina daiktų apimtį. Ji stimuliuoja pojūčius. Raudonoje aplinkoje žmonės dirba greičiau, tačiau daro daugiau klaidų. Jei darbas nuobodus, interjere reikėtų panaudoti raudonus akcentus. Ši spalva netinka itin aktyviems, greitai susierzinantiems, ramybės trokštantiems žmonėms. Jos turėtų vengti ir patyrusieji šoką. Raudonos nenaudokite ten, kur būna daug žmonių, meditacijos, poilsio ir vaikų kambariuose, valgomajame.
Daugiau apie spalvas galite pasiskaityti ČIA.

Taigi, mano paveiksle yra visko-ir ramybės, ir lengvumo, ir gyvybės, ir agresijos, ir pasitikėjimo, ir dar daug ko.Gal, jei prieš veldama būčiau pasigilinusi į spalvų teoriją, būčiau nuvėlusi kitaip. Bet tuomet vėliau pagal savo nuotaiką, vėliau taip, kaip jaučiau. Kalbu taip todėl, kad šis paveikslas  kartu su kitais keturių vėlimo meistrių darbais buvo padovanotas Vilniaus Santariškių onkologijos klinikai.  Tikiuosi, kad mūsų darbai sušildė koridorių ir foje, kur jie buvo pakabinti.  Tikiuosi, kad iš jų sklinda nuširdumas...o kiekvienas, pažvelgęs į mano paveikslą,tikiu, kad suras tai, ko tuo metu jam labiausiai trūksta...

4 komentarai:

  1. liebe ieva,
    einmal mehr ist dir wieder ein ganz besonderes filzwerk gelungen, gefällt mir ausgezeichent!!!
    herzliche grüsse aus der schweiz,
    filz-t-raum.ch

    AtsakytiPanaikinti
  2. Безумно красиво!!!!!
    Очень люблю Ваши работы!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Beautiful work and beautiful colors!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nerealiai gražu...Kaip ir Tavo angelai...Fantastika tiesiog!

    AtsakytiPanaikinti

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails